“Ik praat als Afrikaanse een beetje Dutch for Dummies maar ik werd toch meteen door iedereen geaccepteerd.”

“Ik praat als Afrikaanse een beetje Dutch for Dummies maar ik werd toch meteen door iedereen geaccepteerd.”

Elizce

“Ik kom uit Zuid-Afrika waar mijn ouders allebei leraar zijn en mijn oudste zus ook. Ik zag dat ze het leuk vonden en het is fijn dat je als leraar veel vakantiedagen hebt en tijd voor een leuk gezinsleven. Dus ik dacht dat ik dat ook wel wilde doen. Maar na mijn eerste studiejaar wist ik eigenlijk al: dit is niks voor mij.

Stiekem solliciteren

Na tweeëneenhalf jaar studeren ben ik stiekem gaan solliciteren bij Qatar Airways. Er waren maar liefst drieduizend kandidaten, maar na acht intensieve selectierondes zat ik bij de laatste twintig. Ik kreeg de baan. Tja, toen moest ik het toch vertellen aan mijn ouders. Laten we maar zeggen dat die niet heel erg onder de indruk waren van mijn keuze. Ook al omdat ze veel geld in mijn studie hadden geïnvesteerd.

Mensen en situaties leren lezen

Na twee maanden training in Qatar heb ik zeseneenhalf jaar de hele wereld over gereisd. Echt fantastisch. Ik zou het ieder jong persoon aanraden. New York, Sidney, Hongkong, Singapore… ontzettend veel geleerd, ook hoe je met verschillende mensen en culturen moet omgaan. Je leert mensen en situaties lezen. Hoe je mensen op hun gemak stelt. Wanneer je iets moet zeggen en wanneer je beter zwijgt. Daar heb ik nu nog voordeel van.

“De kern van mensen die al 10 tot 15 jaar bij ons werken, zijn vrienden door dik en dun. Als manager zorg ik dat de medewerkers hun werk goed kunnen doen.”

Online relatie

En toen kwam Covid. Vlak voor alles op slot ging, was ik verloofd. Mijn verloofde was op vakantie in Nederland en ik zat in Qatar. Acht maanden lang hebben we elkaar alleen online gezien. Dat was wel even een test voor onze relatie, maar gelukkig hebben we die doorstaan.

Personal trainer bij Fit20

Omdat ik maar weinig kon vliegen ben ik op zoek gegaan naar een andere activiteit. Dat werd sport. Ik volgde een online cursus personal trainer en werd aangenomen bij het fitnessbedrijf. Nou had ik minder ervaring dan veel van mijn collega’s maar toch bleken mensen het leuk vinden om met mij te trainen, vooral omdat we altijd veel lol hadden. Ik deed ook alles mee, zodat ik soms wel 8 uur per dag aan het sporten was. Ik was echt super fit.

Goud en parels

Daarnaast ben ik als een soort hobby mijn eigen sierraadbedrijf begonnen. Ik had voor mijn bruiloft mijn eigen sierraden ontworpen met goud en parels. Op een kerstmarkt werd ik benaderd door iemand van Mondrian Oriental Hotels die mijn sierraden graag in hun hotelwinkels wilden verkopen. Dus dat loopt nu eigenlijk vanzelf door. Intussen vond mijn man een baan als piloot van privéjets in Nederland, waardoor we ineens hierheen moesten verhuizen.

Mensen overtuigen

Ik werkte in een baan waar ik niet echt gelukkig was toen Jan vertelde me dat Vaerder een recruiter zocht. Hij zag mij dat wel doen. “Wij hebben zo veel verschillende mensen, daar pas je prima tussen”, zei hij. “En met je enthousiasme kun je mensen vast wel overtuigen waarom het zo leuk is om bij ons te werken. Kun je meteen de social media oppakken.”

Geen moment awkward

En zo werk ik nu dus sinds vier weken bij Vaerder. Ik ben helemaal blij met mijn keuze. Ik spreek als Zuid-Afrikaanse wel een beetje ‘Dutch for Dummies’. Er komen soms vreemde woorden uit mijn mond maar dat stelt sollicitanten misschien juist op hun gemak. Ze zien dat ik ook niet perfect ben. Mijn entree bij Vaerder is in ieder geval geen moment awkward geweest. Ik werd meteen door iedereen geaccepteerd en voel me al helemaal een deel van het team.

Gezonde lunch

Mijn taak is het nu om alles zo goed mogelijk te organiseren om de beste kandidaten binnen te halen. Social Media beter inzetten, de strategie bepalen en de selling points. En ik probeer ook intern meteen dingen beter te regelen. Dus niet meer iemand erop uitsturen om zomaar wat voor de lunch te halen. Nee, eerst even rondvragen wat iedereen wil, en dan een net lijstje maken met óók gezonde dingen om online te bestellen. Ik ben nog steeds erg van de fitness, en dat zullen ze weten ook!

Wil je ook werken bij Vaerder?

Meldt je aan voor een persoonlijk gesprek

Meer weten over het team van Vearder?

Wij werken o.a. voor: